Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte bij Nederlandse Veteranendag

21 juni 2013

RVD, nr. 168: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte wonen zaterdag 29 juni in Den Haag de Nederlandse Veteranendag bij.

De dag begint met een bijeenkomst in de Ridderzaal waar minister-president Rutte een toespraak houdt. Aansluitend krijgen 70 militairen op het Binnenhof de herinneringsmedailles voor vredesoperaties uitgereikt. Vier personen krijgen deze medaille opgespeld door onder anderen minister-president Rutte en minister Hennis-Plasschaert van Defensie. Vervolgens ontvangen 32 militairen van alle krijgsmachtonderdelen het zogenaamde veteranen draaginsigne, waarvan er vier worden uitgereikt door de minister samen met Tweede Kamerlid mevrouw Eijsink. Na de ceremonie op het Binnenhof neemt de Koning op de Kneuterdijk in Den Haag het defilé af.

Veteranendag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Comité Nederlandse Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie. Het is een eerbetoon aan de ruim 130.000 Nederlandse veteranen - van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missie in Afghanistan - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Doel is om erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen.