Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjers uit

4 juni 2013

RVD, nr. 147: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden reikt dinsdagochtend 18 juni 2013 de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit.

In het Koninklijk Paleis in Amsterdam worden onderscheidingen toegekend aan Frans Wytema uit Zaandijk, Jos de Pont uit Amsterdam en Caroline de Westenholz uit Den Haag.

Zilveren Anjer

De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud in Nederland en in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft Prinses Beatrix deze taak overgenomen.

Frans Wytema (Beilen, 1940) uit Zaandijk ontvangt de Zilveren Anjer voor zijn inspanningen ten behoeve van het behoud en de restauratie van de Zaanse houtbouw en oude muziekinstrumenten. Hij redt historische panden van de sloop en laat deze restaureren. Daarnaast draagt hij zorg voor herstel en behoud van oude muziekinstrumenten.

Jos de Pont (Amsterdam, 1943) uit Amsterdam ontvangt de Zilveren Anjer voor zijn rol als moderne mecenas. Hij is de initiator van twee musea: Museum de Pont in Tilburg en Huis Marseille in Amsterdam. Door zijn inspanningen zijn deze instanties uitgegroeid tot internationaal bekende  musea met gerenommeerde collecties op het gebied van hedendaagse kunst en fotografie.

Caroline de Westenholz (Londen, 1954) uit Den Haag ontvangt de Zilveren Anjer voor haar inzet ten behoeve van de oprichting en instandhouding van het Louis Couperus Museum in Den Haag. Met haar kennis van de schrijver en haar originele ideeën is zij de drijvende kracht achter dit museum. Zij verzorgt tentoonstellingen en houdt regelmatig lezingen. Bovendien biedt zij het museum onderdak.