Hare Majesteit de Koningin opent Huygens Tentoonstelling in Den Haag

15 maart 2013

RVD, nr. 63: Hare Majesteit de Koningin opent woensdag 24 april de tentoonstelling Constantijn en Christiaan Huygens - Een Gouden Erfenis in de Grote Kerk in Den Haag.

De tentoonstelling over het Huis van Oranje, de Gouden Eeuw, en de ontwikkeling van de wetenschap laat zien welke invloed het werk van vader en zoon Huygens vandaag de dag nog heeft.

Constantijn Huygens was, naast kunstkenner en dichter, adviseur van de Prinsen van Oranje. Zijn zoon Christiaan was een invloedrijk wetenschapper in de wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde. Beiden waren bekwaam en succesvol in het verspreiden van hun wetenschappelijke vondsten en artistieke smaak. Met hun kennis en kunde hebben zij bijgedragen aan de belangrijke positie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Gouden Eeuw.

Met een combinatie van politieke geschiedenis, kunst en wetenschap toont de Huygens Tentoonstelling de voordelen van over grenzen kijken en innovatief denken, zoals vader en zoon Huygens dat deden. Eén van de belangrijkste stukken van de tentoonstelling is een replica van de Oranjezaal in Huis ten Bosch. De architectuur van de Oranjezaal en haar schilderijenreeks worden als hoogtepunt van de Hollandse kunsten in de Gouden Eeuw beschouwd. Constantijn Huygens was actief betrokken bij het bedenken van de structuur er van.

Aanleiding voor de expositie vormde de herontdekking van de graven van Constantijn en Christiaan Huygens in de Grote Kerk in Den Haag. De Huygens Tentoonstelling is van 25 april tot en met 28 augustus 2013 in de Grote Kerk te bezichtigen.