Koningin, Prins van Oranje en Prinses Máxima bij officiële start viering driehonderd jaar Vrede van Utrecht

14 maart 2013

RVD, nr. 61: Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden wonen donderdagavond 11 april het concert Perpetual Peace bij ter viering van driehonderd jaar Vrede van Utrecht in de Domkerk.

De Koningin geeft daarna het officiële startsein van de viering door de Domtoren 'aan te steken'. Zij onthult daarmee het laatste kunstwerk uit Trajectum Lumen, de route van lichtkunstwerken die 's avonds historische gebouwen in de binnenstad van Utrecht verlichten.

Violiste Janine Jansen en haar vader, voormalig Domkerk-organist Jan Jansen, spelen tijdens het concert samen met De Nederlandse Bachvereniging. Zij vertolken muziek uit de afgelopen driehonderd jaar die het verlangen van de mensheid naar eeuwige vrede weerspiegelt. Zij voeren onder andere een selectie uit van twee werken van William Croft en Georg Friedrich Händel. Zij schreven dit in 1713 speciaal ter gelegenheid van de Vrede van Utrecht. Het concert wordt afgesloten met Johann Sebastian Bachs gebed voor de vrede: 'Dona Nobis Pacem'. 

Het programma op 11 april begint met het slaan van het Vrede van Utrecht vijfje, de laatste munt met de afbeelding van de Koningin. Op die dag is het precies driehonderd jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd getekend. Door middel van dialoog en diplomatie maakten de Europese onderhandelaars destijds een einde aan een langdurige, wereldwijde oorlog. De gemeente en de provincie Utrecht herdenken dit met een internationaal cultureel programma van 11 april tot en met 21 september 2013. Het programma The Art of Making Peace verbindt kunst en cultuur aan actuele maatschappelijke thema's. In dit kader vinden de komende maanden in Utrecht tevens een aantal nationale vieringen plaats, zoals Nationale Bevrijdingsdag, het Europees Jeugd Olympisch Festival en de officiële opening van Open Monumentendag.