Koningin, Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden bij 125-jarig jubileum Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouworkest

4 maart 2013

RVD, nr. 49: Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden zijn op woensdag 10 april aanwezig bij het Sterrenjubileum van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Met dit jubileumconcert vieren de twee organisaties gezamenlijk hun 125-jarig bestaan.

Drie solisten vieren dit jubileum mee: bariton Thomas Hampson, pianist Lang Lang en violiste Janine Jansen. Het programma dat zij samen met het Koninklijk Concertgebouworkest uitvoeren, staat onder leiding van Mariss Jansons.

Er zijn composities te horen die in het openingsjaar 1888 in Het Concertgebouw klonken, èn werken van componisten die meer dan eens zelf het Concertgebouworkest hebben geleid. (Mahler en Richard Strauss). Ook nieuw gecomponeerde muziek staat op het programma: Bob Zimmerman schreef variaties op het Nederlandse ambachtsliedKomt vrienden in het ronden. Behalve het Koninklijk Concertgebouworkest verleent ook een aantal musici uit de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks zijn medewerking aan het jubileumconcert.

De opbrengst van het Sterrenjubileum, waar alle betrokken musici en solisten belangeloos aan meewerken, komt ten goede aan de educatieprogramma's van gebouw en orkest.