Prins van Oranje geïnformeerd over het belang van Amsterdam als knooppunt van internet en ‘Big Data’

20 maart 2013

RVD, nr. 68: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is woensdag 20 maart bij een werkbezoek op Science Park Amsterdam geïnformeerd over het belang van Amsterdam als knooppunt van internet en ‘Big Data’ (zeer omvangrijke databestanden).

In het nieuwste datacentrum van Equinix verdiepte de Prins zich in de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het grootste internetknooppunt ter wereld. Aansluitend bezocht hij SURFsara, waar het accent lag op het visualiseren van 'Big Data' voor wetenschappelijk onderzoek. De Prins bracht deze bezoeken als lid van de Raad van Advies van ECP, Platform voor de Informatiesamenleving.

Bij AMS-IX kreeg de Prins eerst een rondleiding door het datacentrum AM3 van Equinix. Daar werd hem inzicht geboden in de aanwezige netwerken, internet exchanges en voorzieningen voor bedrijven die actief zijn in de digitale economie. De Prins sprak met diverse deskundigen over de omvang en het belang van de internetinfrastructuur in de regio Amsterdam. Ook kwam de positie die Amsterdam wereldwijd inneemt als internetknooppunt en de economische waarde van de (digitale) economie voor Nederland aan bod. Nederland neemt wereldwijd een toppositie in op het gebied van internetinfrastructuur. Ruim 550 nationale en internationale netwerken zijn aangesloten op het internetknooppunt van AMS-IX.

Aansluitend bezocht de Prins SURFsara, het nationale High Performance Computing center voor de academische gemeenschap en het bedrijfsleven. In het Collaboratorium, een hightech visualisatieruimte, demonstreerden drie jonge onderzoekers uit verschillende disciplines hun werk op een multifunctionele video wall. Duidelijk werd hoe simulaties en animaties inzicht helpen te vergroten in zeer omvangrijke databestanden. Onderwerpen die werden toegelicht zijn het in kaart brengen van criminele netwerken, de distributie van live televisie via internet en onderzoek naar de stijging van de zeespiegel door klimaatveranderingen.

De Prins is sinds 2004 lid van de Raad van Advies van ECP | Platform voor de Informatiesamenleving. Binnen dit platform werken overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen aan de ontwikkeling van de Nederlandse digitale economie en samenleving.