Prins van Oranje houdt toespraak bij viering internationale Wereld Waterdag in Den Haag

7 maart 2013

RVD, nr. 55: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje houdt 22 maart 2013 een toespraak bij de viering van internationale Wereld Waterdag in het World Forum in Den Haag.

Dit jaar is het thema van Wereld Waterdag 'internationale watersamenwerking'. De Prins van Oranje is aanwezig in zijn rol van voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (UNSGAB).

Door de Verenigde Naties (VN) is 22 maart in 1992 uitgeroepen tot jaarlijks terugkerende internationale Wereld Waterdag. Ieder jaar wordt de officiële viering in een ander land georganiseerd en dit jaar is de eer aan Nederland. De organisatie van het evenement is mede in handen van UN-Water en UNESCO.
De dag wordt afgesloten met de inontvangstname van de slotverklaring 'The Hague Declaration on Water' door de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking mw. E.M.J. Ploumen. Zij houdt daarbij een toespraak over de Nederlandse inzet op dit gebied.

Het wordt het laatste grote optreden van de Prins van Oranje als voorzitter van UNSGAB, voordat hij als aanstaand Koning zijn functie zal neerleggen. In zijn toespraak zal de Prins terugblikken op dat wat door UNSGAB bereikt is in de afgelopen jaren en vooruitkijken naar het werk dat er nog ligt voor de toekomst.

Voorafgaand aan de viering van Wereld Waterdag, op 21 maart, wordt in het Vredespaleis in Den Haag een internationale conferentie georganiseerd met deelnemers uit het bedrijfsleven, de overheid, internationale organisaties en religieuze groeperingen. De Prins van Oranje houdt de openingstoespraak. De minister van Infrastructuur en Milieu mw. M.H. Schultz van Haegen is gastvrouw en gaat in een toespraak in op het veiligstellen van water voor de toekomst. De uitkomsten van deze bijeenkomst zijn input voor de discussies op 22 maart.