Koning Willem-Alexander aanwezig bij Saamhorigheidsdag Marine

22 mei 2013

RVD, nr. 136: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is donderdag 20 juni aanwezig bij de Saamhorigheidsdag van de Koninklijke Marine. Deze dag staat in het teken van de viering van het 525-jarig bestaan van de Marine en markeert tevens de start van het gemeenschappelijke evenement Sail/Marinedagen Den Helder.

Het evenement vindt plaats van 20 tot en met 23 juni en start met het ankeren van ruim dertig grote en even zoveel kleinere zeilschepen op de Rede van Texel bij Den Helder. Grote windjammers, zoals de Russische 'Sedov' zijn daarbij aanwezig, alsook de viermaster 'Juan Sebastian de Elcano' van de Spaanse Marine. Voor de gemeenschappelijke Saamhorigheidsdag zijn zowel veteranen als actieve- en postactieve marinemensen uitgenodigd. Deze dag belooft, volgens de organisatie, de grootste marinereünie ooit te worden. Er worden op het marineterrein ongeveer 25.000 mensen verwacht.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander vaart met het historische zeilschip 'Stad Amsterdam', langs de geankerde zeilschepen. Daarna sluit hij aan bij de Saamhorigheidsdag van het marinepersoneel. Daar wordt ceremonieel stilgestaan bij de viering van 525 jaar georganiseerde zeemacht. De Koning diende zelf bij de Koninklijke Marine als dienstplichtig marineofficier van augustus 1985 tot januari 1987. Hij zal tijdens de reünie een besloten ontmoeting hebben met de collega's waarmee hij destijds diende.