Koning Willem-Alexander bij twintigjarig bestaan van het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië

2 mei 2013

RVD, nr. 116: Zijne Majesteit de Koning woont op maandag 27 mei de viering bij van het twintigjarige bestaan van het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY) in Den Haag.

Het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië werd in 1993 door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgericht. Het Tribunaal vervolgt personen die worden verdacht van volkerenmoord, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en schendingen van de Conventie van Genève. Het gaat om misdaden die deze personen hebben begaan vanaf1991 inhet grondgebied van het voormalige Joegoslavië. 

Door het berechten van tot nu toe 161 aangeklaagden, heeft het Joegoslavië Tribunaal niet alleen veel feiten aan het licht gebracht van misdaden die in het voormalige Joegoslavië zijn gepleegd. Tegelijkertijd is ook een grote bijdrage geleverd aan het verder definiëren en uitwerken van het internationaal strafrecht. 

Bij de viering spreken onder andere rechter Theodor Meron, President van het Tribunaal, aanklager Serge Brammertz en griffier John Hocking. Ook de eerste rechter van het ICTY, Richard Goldstone, neemt deel aan de discussies. Patricia O'Brien, Under-Secretary-General for Legal Affairs van de Verenigde Naties, belicht de bredere bijdrage van het ICTY aan het internationaal recht.

In het Atrium van het stadhuis van Den Haag wordt dezelfde dag een tentoonstelling over twintig jaar Joegoslavië Tribunaal geopend.