Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken Duitsland

17 mei 2013

RVD, nr. 132: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen – zoals reeds bekend gemaakt (RVD-bericht van 27 maart jl.) - op 3 en 4 juni een bezoek aan Duitsland.

Na een kennismakingsbezoek aan Berlijn, waarbij minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aanwezig is, nemen zij in de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg deel aan enkele onderdelen van een economische missie onder leiding van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen sluit voor een deel bij de missie aan.  

De Koning en Koningin willen met hun aanwezigheid in Hessen en Baden-Württemberg aandacht vragen voor de industriële en innovatieve kwaliteit die Nederland te bieden heeft. Inzet van de missie is om Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de topsectoren High Tech Systems en Materialen, Life Sciences & Health, Energie, Creatieve Industrie en Tuinbouw/Agrofood te presenteren als goede zakenpartner. Duitsland is voor Nederland verreweg de grootste en belangrijkste handels- en investeringspartner. De intensiteit van de economische betrekkingen varieert echter sterk per regio. De Nederlandse export naar Duitsland gaat daar echter maar voor een kwart naar het gebied van (Zuid-)Hessen, Baden-Württemberg en Beieren, dat goed is voor bijna de helft van het Duitse Bruto Binnenlands Product. De economische missie is erop gericht een sterke impuls voor verdere samenwerking te geven.

3 juni (Berlijn en Hessen)

In Berlijn brengt het Koninklijk Paar een bezoek aan Bondskanselier Merkel, gevolgd door een officiële ontvangst door Bondspresident Gauck. In de middag vertrekt het Paar naar Wiesbaden, waar zij bij de staatskanzlei worden ontvangen door minister-president Bouffier en de ministers van de deelstaat Hessen. Na het tekenen van het gouden boek van Wiebaden voor het stadhuis wandelt het Koninklijk Paar naar het standbeeld van Willem de Zwijger voor de inwijding van het door Royal Eijsbouts gerestaureerde carillon van de Marktkirche. 's Avonds is in het Kurhaus de kick-off bijeenkomst van de Nederlandse handelsdelegatie en een netwerkbijeenkomst van het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven. 

4 juni (Hessen en Baden-Württemberg)

Het Koninklijk Paar brengt 's ochtends in Rüsselsheim een bezoek aan Opel en in Frankfurt am Main aan Diehl Aerosystems. Daarna reist men door naar Stuttgart in de deelstaat Baden-Württemberg. Na de ontvangst en een lunch in het Neue Schloß is er een ronde tafel bijeenkomst met het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven. Hierna brengt Koning Willem-Alexander een bezoek aan de firma Trumpf, een bedrijf gespecialiseerd in machinebouw/werktuigmachines en lasertechnologie. Koningin Máxima bezoekt de universiteit Hohenheim. Het bezoek van het Koninklijk Paar wordt 's avonds afgesloten met een rondleiding door het Mercedes Benz Museum en een netwerkbijeenkomst.

De economische missie onder leiding van minister Ploumen in Baden-Württenberg loopt op 5 en gedeeltelijk 6 juni door.