Koningin Máxima bezoekt New York en Washington voor overleggen in kader van Inclusieve Financiering voor Ontwikkeling

9 mei 2013

RVD, nr. 124: Hare Majesteit Koningin Máxima heeft van maandagmiddag 6 mei tot en met woensdag 8 mei een bezoek gebracht aan de Verenigde Naties in New York en de Wereldbank in Washington in het kader van haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties op het gebied van inclusieve financiering voor ontwikkeling (‘inclusive finance for development’).

Koningin Máxima was onder meer in New York vanwege de periodieke vergadering van de internationale klankbordgroep die verbonden is aan haar functie als speciale pleitbezorger van de VN. Leden van deze klankbordgroep zijn de Alliance for Financial Inclusion (AFI), de Bill & Melinda Gates Foundation, de Consultative Group to Assist the Poor (CGAP), de International Finance Corporation (IFC), het Kapitaal-ontwikkelingsfonds van de VN (UNCDF), de dienst Economische en Sociale Zaken van de VN (UNDESA), de UNDP en de Wereldbank.
 
Dinsdag 7 mei had Koningin Máxima in New York een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Daarnaast sprak zij met een aantal prominente vertegenwoordigers bij de VN waaronder het hoofd van het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP), mevrouw Helen Clark.
 
Woensdag 8 mei bracht Koningin Máxima een bezoek aan de Wereldbank in Washington. Hier sprak zij met de president van de Wereldbank, Jim Young Kim, en diverse vice-presidenten van de Wereldbankgroep.
 
Koningin Máxima is in 2009 door de VN-secretaris-generaal benoemd tot Speciale Pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).