Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken Rusland (3)

6 november 2013

RVD, nr. 296: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van de Russische president, Zijne Excellentie Vladimir Poetin op 8 en 9 november een bezoek aan Rusland.

Het bezoek vindt plaats in het kader van het Nederland-Rusland jaar. De Koning en Koningin worden vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans.

Op vrijdagavond 8 november arriveren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Moskou en worden zij door president Poetin in het Kremlin ontvangen voor een diner.

Zaterdagmiddag zijn de Koning en Koningin aanwezig bij de opening van een rondetafel-bijeenkomst van Nederlandse en Russische CEO's.  Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Russische vice-premier  Dvorkovich openen deze bijeenkomst. Minister Ploumen en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, zijn al enkele dagen in Rusland met een bedrijvendelegatie.

Na de bijeenkomst bezoeken de Koning en Koningin de expositie "Meer dan Romantiek" in het Tretyakov Museum.
De tentoonstelling 'Meer dan Romantiek' is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Tretjakov Galerij en Teylers Museum in het kader van het Nederland-Rusland jaar. Topstukken uit de collecties van beide musea laten de overeenkomsten maar ook de verschillen zien in de schilderkunst in Nederland en Rusland uit de periode 1800-1850 en is georganiseerd in het kader van het Nederland-Rusland jaar.
Vanaf 1 februari 2014 is de tentoonstelling te zien in Teylers Museum, onder de titel De Romantische ziel.

Zaterdagavond wordt het Koninklijke bezoek  afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest in het Tchaikovsky Conservatorium.  Het orkest brengt onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons en met Yefim Bronfman op piano, het derde pianoconcert van Beethoven en Ein Heldenleben van Richard Strauss ten gehore. Het optreden van het Koninklijk Concertgebouworkest in Moskou maakt deel uit van de wereldtournee van het orkest vanwege zijn 125-jarig bestaan.