Prinses Beatrix bij officiële opening cultuurgebouw Rozet in Arnhem

13 november 2013

RVD, nr. 299: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden verricht op dinsdag 10 december 2013 in Arnhem de officiële opening van cultuurgebouw Rozet.

Rozet is een nieuw gebouw in het centrum van Arnhem, waar instellingen en activiteiten op het gebied van kennis, educatie, kunst en cultuur zijn samengebracht: Bibliotheek Arnhem, kunstuitleen ToArt, het Erfgoedcentrum, de Volksuniversiteit, Kunstbedrijf Arnhem en horecagelegenheid Momento. Door het samenwonen in één gebouw wordt programmatisch en efficiënt samenwerken gestimuleerd.

Rozet is gebouwd in Rijnboog, het gebied dat de binnenstad van Arnhem met de Rijn gaat verbinden. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Neutelings Riedijk. De straat wordt van buiten doorgetrokken in een loopstraat-binnen die alle verdiepingen verbindt via een lange trap met plateaus, bordessen en pleinen. In de bibliotheek staat een honderd meter lange boekenkast tussen de glazen gevels. Rozet is uitgevoerd in een zandkleur, ´Arnhems blond´, en ontleent zijn naam aan de kristallen vorm die in duizendvoud in de gevels en het gebouw is verwerkt. Rozet is ondergronds verbonden met de Historische Kelders van Arnhem.

In het openingsprogramma zijn een dans- en muziekuitvoering en een levend schaakspel opgenomen die 's avonds worden herhaald voor andere Arnhemmers. Rozet biedt op 13 en 14 december een publiek programma ´Rozet trakteert!´ met theater, muziek, literatuur, beeldende kunst, cultureel ondernemerschap en innovatie.