Prinses Beatrix woont 20e publiekslezing De Anatomische Les bij

11 november 2013

RVD, nr. 298: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont donderdagmiddag 14 november 2013 de 20e De Anatomische Les bij in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

De Anatomische Les, een publiekslezing op het snijvlak van geneeskunde en maatschappij, wordt jaarlijks georganiseerd door het Academisch Medisch Centrum en de Volkskrant in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.
 
De jubileumlezing wordt uitgesproken door de ontwikkelingseconoom Angus S. Deaton, die als Dwight D. Eisenhower Professor of Economics and International Affairs verbonden is aan Princeton University (VS). In zijn Anatomische Les toont Angus Deaton met uiteenlopende onderzoeksgegevens aan dat ontwikkelingshulp - op macro-economisch niveau gemeten - veelal weinig effectief is of zelfs schadelijk.
Deaton, die zich gedurende zijn hele werkzame leven sterk geëngageerd heeft met het lot van de bevolking in arme landen, ziet vooral op medisch terrein nog volop kansen. In zijn Anatomische Les gaat hij in op de vraag hoe voorkomen kan worden dat hulp de wederzijdse verplichtingen van overheden en hun burgers ondergraaft - en zo meer kwaad dan goed doet.
 
De lezing weerspiegelt een eeuwenoude academisch-medische traditie. In de zestiende en zeventiende eeuw belegde het Amsterdamse Chirurgijnsgilde elk jaar een openbare les, waarbij het lijk van een pas geëxecuteerde misdadiger werd ontleed. Het begeleidend commentaar werd gegeven in de volkstaal in plaats van het gangbare Latijn.