Koningin Máxima spreekt bij viering 100 jarig bestaan van pand Amsterdamse effectenbeurs

18 september 2013

RVD, nr. 235: Hare Majesteit Koningin Máxima is woensdagavond 6 november aanwezig bij de viering van het 100 jarig bestaan van het pand van de effectenbeurs aan Beursplein 5 in Amsterdam.

De Amsterdamse effectenbeurs maakt sinds 2007 deel uit van de Europees-Amerikaanse beursmaatschappij NYSE Euronext. Koningin Máxima houdt tijdens het jubileumdiner een toespraak.

Het pand aan Beursplein 5 is speciaal ontworpen voor de effectenhandel. Tot 1913 maakten de effectenhandelaren samen met de handelaren in goederen gebruik van de Beurs van Berlage aan het Beursplein. De Amsterdamse effectenbeurs is een van de weinige effectenbeurzen in de wereld met een handelsvloer. Architect is de heer J.Th.J. Cuypers.

Koningin Máxima bezoekt in het beursgebouw de Amsterdam Exchange Experience, een interactieve expositie over het functioneren van de beurs en beursgenoteerde ondernemingen.
De permanente expositie is vanaf woensdag 6 november toegankelijk voor het publiek. Aansluitend houdt Koningin Máxima een toespraak tijdens het jubileumdiner in haar hoedanigheid als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering en erevoorzitter van het platform Wijzer in Geldzaken.