Nationale Herdenking en Viering van de Bevrijding 4 en 5 mei

7 april 2014

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn zondagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. In aanwezigheid van de minister-president begint op maandag 5 mei de Nationale Viering van de Bevrijding dit jaar in Drenthe. De Koning en Koningin, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix en minister-president Rutte wonen ‘s avonds in Amsterdam de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding bij.

Nationale Herdenking, zondag 4 mei

De Koning en Koningin leggen op 4 mei in aansluiting op de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. De krans namens de Rijksministerraad wordt gelegd door minister-president Rutte,  minister Hennis-Plasschaert van Defensie, staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Gevolmachtigde ministers Boekhoudt, Wiels en Voges van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten.  

Nationale Viering van de Bevrijding, maandag 5 mei

Minister-president  Rutte is in de Nieuwe Kolk in Assen aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding die dit jaar plaatsvindt in de provincie Drenthe. De 5 mei- lezing, getiteld "We Cannot Take Freedom For Granted", wordt uitgesproken door de voormalig Ierse president en Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson. Rond 13.00 uur ontsteekt de minister-president het bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival in Assen als startschot van de veertien Bevrijdingsfestivals die in Nederland worden gehouden.

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix en minister-president Rutte wonen 's avonds in Amsterdam het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

RVD, nr. 99