Koningin Máxima bezoekt Colombia en Peru voor betere toegang tot financiële diensten

20 februari 2014

RVD, nr. 42: Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van maandag 3 tot en met woensdagmiddag 5 maart Colombia en van woensdagavond 5 tot en met vrijdagmiddag 7 maart Peru.

Beide landen maken een aanzienlijke economische groei door en zetten inclusieve financiering in als instrument voor de ontwikkeling van lage inkomensgroepen en kleine- en middelgrote bedrijven. Koningin Máxima brengt de bezoeken in haar functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Koningin Máxima bezoekt Colombia op uitnodiging van de minister Cárdenas Santamaría van Financiën. Het land heeft diverse programma's om de financiële zelfstandigheid van met name vrouwen in de lage inkomensgroepen te bevorderen. Koningin Máxima brengt maandag 3 maart een veldbezoek aan de landbouwregio bij de stad Bucaramanga in het noord-oosten van Colombia. Initiatieven als Fundación Delamujer (stichting van de vrouwen) en Bancas de las Oportunidades (bank van de kansen) bieden financiële producten die zijn afgestemd op de persoonlijke situatie van de klanten. Dit zijn meestal vrouwen die landbouwbedrijven runnen. Landbouw is in Colombia een belangrijke factor voor de economische ontwikkeling van het land.

Koningin Máxima spreekt dinsdag 4 maart in Bogotá met de ministers van Financiën, Landbouw en Onderwijs. Ook is zij aanwezig bij de eerste bijeenkomst van het Nationaal Comité voor Financiële Educatie. Dit is een initiatief van de overheid en diverse stichtingen om financieel bewustzijn bij de bevolking te bevorderen. Mogelijk is er nog een ontvangst op het presidentieel paleis door president Santos. Woensdag 5 maart bezoekt Koningin Máxima samen met de echtgenote van president Santos, María Clemencia Rodríguez de Santos, een project dat zich richt op de ontwikkeling van vrouwen en hun gezin. Het bezoek aan Colombia wordt afgesloten met een toespraak van Koningin Máxima bij de presentatie van de Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering onder gastheerschap van de minister van Financiën. 

In Peru woont Koningin Máxima een rondetafelsessie bij over de voortgang van de nationale strategie voor Inclusieve Financiering. Ook brengt zij een veldbezoek aan een van de buitenwijken van Lima. Zij spreekt met vertegenwoordigers van organisaties over financiële producten en diensten en hun cliënten. Vrijdagochtend houdt Koningin Máxima een toespraak bij de afsluiting van het programma 'Strengthening Women Entrepreneurship'. Dit internationaal initiatief van onder anderen de Inter-American Development Bank, Mibanco, Thunderbird School of Global Management en de overheid van Australië is gestart in 2010 om 100.000 vrouwen in Peru te steunen bij het ondernemerschap. Hierbij is ook de echtgenote van president Humala aanwezig. Koningin Máxima neemt ook deel aan een rondetafelgesprek met publieke en private partners over de stand van zaken van elektronisch bankieren in Peru. Deze vorm van bankieren maakt financiële diensten ook voor mensen in afgelegen gebieden toegankelijk.

Koningin Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Zij adviseert in deze functie de secretaris-generaal over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. Sinds juni 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).