Koningin Máxima bezoekt Buzinezzclub

4 juli 2014

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vanmiddag de Buzinezzclub in Den Haag bezocht. De organisatie begeleidt jongeren ( 17-27 jaar) vanuit een uitkering naar werk, een opleiding of een eigen bedrijf. De Buzinezzclub is deelnemer aan het Oranje Fonds Groeiprogramma.

De Buzinezzclub, gestart in 2009, heeft  twee afdelingen: Rotterdam en Den Haag. Binnenkort opent de derde afdeling: regio Drechtsteden. De organisatie begeleidt jongeren met een uitkering bij het maken van de stap naar een opleiding, werk of eigen onderneming. De jongeren krijgen een traject aangeboden met workshops, stages en  intensieve begeleiding en coaching door vrijwilligers. De vrijwilligers zijn professionals en ondernemers die naast persoonlijke aandacht en expertise ook hun netwerk open stellen om de jongeren kansen te bieden. Sinds de start hebben 400 jongeren deelgenomen aan het traject van de Buzinezzclub.

Koningin Máxima sprak met vertegenwoordigers van de Buzinezzclub, gemeenten en fondsen over de aanpak en organisatie van de Buzinezzclub en het effect op jongeren van deze aanpak. Ook werd gesproken over de Social Impact Bond; een nieuwe financiële constructie waarbij private partijen investeren in de aanpak van een maatschappelijk probleem. De gemeente Rotterdam heeft  een Social Impact Bond gesloten met de Buzinezzclub, ABN en START Foundation om in 2 jaar tijd 160 werkloze jongeren aan het werk te krijgen of terug naar school te begeleiden. Hierdoor kan de gemeente besparen op het aantal uitkeringen. 
Aansluitend vertelden de deelnemende jongeren en vrijwilligers over hun ervaringen met de Buzinezzclub.

Het Oranje Fonds Groeiprogramma is voor sociale ondernemers die in hun eigen stad of wijk succesvolle, innovatieve initiatieven bedenken voor een probleem in de samenleving. Het Groeiprogramma stimuleert en ondersteunt de sociale ondernemers in het verder uitrollen van hun initiatief.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

RVD, nr. 203