Koningin Máxima spreekt over inclusieve financiering met aanstaand G20 voorzitter Turkije

10 juli 2014

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdag 10 juli Ankara bezocht in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling en als erevoorzitter van het mondiale samenwerkingsverband voor inclusieve financiering 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI) van de G20. Turkije neemt op 1 december 2014 het voorzitterschap van de G20 over van Australië.

Koningin Máxima bezocht Turkije op uitnodiging van president Abdullah Gül. Het land bereidt zich momenteel voor op het G20 voorzitterschap. Het bezoek is een eerste verkenning van de prioriteiten van het Turkse voorzitterschap op het gebied van inclusieve financiering op de G20 agenda. Een van de doelstellingen van de G20 is het wereldwijd toegankelijk maken van financiële diensten voor alle lagen van de bevolking. Dit kan bijdragen aan onder meer duurzame economische groei en het stimuleren van sociale ontwikkeling en zelfontplooiing. Als erevoorzitter van het GPFI zet Koningin Máxima zich onder meer in om de activiteiten van de G20 op dit terrein te bevorderen.

In Ankara sprak Koningin Máxima onder anderen met president Gül, viceminister-president Ali Babacan en vertegenwoordigers van Internationale Financiële Organisaties als de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Investeringsbank over dit onderwerp.                                                         

De G20 is een internationaal forum dat bestaat uit de 19 grootste nationale economieën en de Europese Unie. De G20 heeft tot doel bij te dragen aan wereldwijde economische groei en ontwikkeling.

RVD, nr. 209