Koning bij première concerttournee ‘Er reed een trein naar Sobibor’

17 juni 2014

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is op maandagavond 30 juni aanwezig bij de première van de concerttournee ‘Er reed een trein naar Sobibor’ in de Westerkerk in Amsterdam.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is op maandagavond 30 juni aanwezig bij de première van de concerttournee 'Er reed een trein naar Sobibor' in de Westerkerk in Amsterdam. Drie concerten in Amsterdam, Berlijn en de Poolse stad Lublin symboliseren 'de reis' die de nu 93-jarige Jules Schelvis in juni 1943 maakte. Hij bleek na de Tweede Wereldoorlog de enige overlevende van het transport vanuit Westerbork naar het voormalig vernietigingskamp Sobibor in Polen.

Concert ‘Er reed een trein naar Sobibor’

Tijdens het concert vertelt Schelvis in fragmenten over de 72 uur durende deportatie-route. Hij vertelt hoe de veewagon er uit zag, wie zijn lotgenoten waren, wat zij met elkaar bespraken en welke gedachten en emoties hij onderweg had. De fragmenten worden afgewisseld met muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. Het geheel wordt ondersteund door historische beelden uit het archief van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Pas rond zijn zestigste zette Schelvis zijn ervaringen als overlevende van zeven concentratiekampen op papier. Hij treedt nu nog op als gids in voormalige kampen en was medeaanklager in het proces tegen de van oorlogsmisdaden veroordeelde voormalig kampbewaker John Demjanjuk. Met de herdenkingstournee 'Er reed een trein naar Sobibor' wil Schelvis een internationaal appèl doen om de holocaust nooit te vergeten en zijn verhaal door te geven aan volgende generaties. Deze internationale concertserie is een initiatief van, en wordt georganiseerd door de Stichting Nationale Herdenking Joure.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima krijgen tijdens hun staatbezoek aan Polen op 24 juni a.s. een presentatie over de vernieuwing van de gedenkplaats van Sobibor. Die wordt gerealiseerd dankzij een Pools-Israëlisch-Nederlands-Slowaaks samenwerkingsverband. In Sobibor kwamen in de Tweede Wereldoorlog 170.165 mensen om het leven, onder wie zo'n 34 duizend joden uit Nederland. Schelvis was één van de slechts achttien Nederlandse overlevenden.

RVD, nr. 188