Koning, Koningin en minister-president naar herdenkingen in Normandië (2)

16 mei 2014

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn op 6 juni 2014 aanwezig in Normandië bij de herdenkingen ter gelegenheid van de geallieerde invasie 70 jaar geleden op 6 juni 1944. (zie RVD-bericht nr. 52) Ook minister Hennis-Plasschaert van Defensie woont de herdenkingsbijeenkomsten bij.

In de ochtend van 6 juni vindt een Nederlands-Franse herdenking plaats in Arromanches. Bij de herdenking zijn veteranen aanwezig van de Prinses Irene Brigade en van de Marine Luchtvaartdienst, die in 1944 deelnamen aan de invasie. Ook Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Jaime de Bourbon de Parme woont, als beschermheer van de veteranen van het garderegiment Fuseliers Prinses Irene, de bijeenkomst bij.

Minister-president Rutte, minister Hennis-Plasschaert en generaal-majoor b.d. Hemmes spreken namens de regering en de veteranen. Ter nagedachtenis aan de gevallenen wordt door de Koning en Koningin een krans gelegd. Minister-president Rutte en minister Hennis-Plasschaert leggen een krans namens de Rijksministerraad. Ook wordt een krans gelegd namens de Franse regering.

Na afloop van de ceremonie ontmoeten de Koning, Koningin, minister-president en minister van Defensie de veteranen. Tegelijkertijd vindt de lancering plaats van Liberation Route Europe, een project dat de bevrijdingsroute van Normandië tot aan het Poolse Gdansk markeert.

Na de bijeenkomst gaan Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte op uitnodiging van de Franse president Hollande naar een lunch in Château de Benouville met staatshoofden en regeringsleiders uit zeventien landen.

Aansluitend zijn het Koningspaar, de minister-president en de minister van Defensie aanwezig bij de internationale herdenking op Sword Beach in Ouistreham.  Daar zal de Franse president Hollande een toespraak houden, waarna de bezetting en bevrijding van Frankrijk en Europa in scene worden gezet.

RVD, nr. 160