Officieel bezoek Prins Albert II en Prinses Charlène van Monaco

27 mei 2014

NB. Onlangs is bekend geworden dat Prinses Charlène niet meekomt, waardoor het damesprogramma niet doorgaat.

Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Albert II van Monaco en Hare Doorluchtige Hoogheid Prinses Charlène brengen dinsdag 3 juni een officieel bezoek aan Nederland. Aansluitend heeft Prins Albert woensdag 4 juni gesprekken met vertegenwoordigers van Boskalis, Van Oord en Philips.

In de ochtend van 3 juni heeft Prins Albert een ontmoeting met minister-president Rutte in het Torentje in Den Haag en wordt hij in het gebouw van de Eerste Kamer ontvangen door de voorzitter van de Eerste Kamer Broekers-Knol en de voorzitter van de Tweede Kamer Van Miltenburg. Daarna bezoekt hij ondernemingsorganisatie VNO-NCW in Den Haag. Met de Prins reist een zakendelegatie mee van bedrijven uit de onder andere de sectoren off shore, agro food en energie. Tijdens een lunch spreekt Prins Albert met Nederlandse en Monegaskische ondernemers uit deze sectoren.

Prinses Charlène brengt in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima in de ochtend een bezoek aan het Ronald McDonald Centre in Amsterdam. Dit sportcentrum voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en/of een chronische ziekte is dankzij een samenwerking tussen het Ronald McDonald Kinderfonds en Sportclub Only Friends tot stand gekomen. Het Ronald McDonald Centre biedt jongeren met een Wajong-uitkering, die door een beperking een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt, eveneens de mogelijkheid werkervaring op te doen. Na dit bezoek lunchen Prinses Charlène en Koningin Máxima tijdens een boottocht door de grachten van Amsterdam. Aansluitend brengen zij een bezoek aan het Anne Frank Huis.

In de namiddag zijn Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima, Prins Albert en Prinses Charlène op Paleis Het Loo in Apeldoorn aanwezig bij de opening van de tentoonstelling 'Grace Kelly, prinses en stijlicoon'. De tentoonstelling toont kleding, foto's, accessoires en filmbeelden van het leven van de voormalig Amerikaanse actrice en Prinses van Monaco. Prins Albert houdt een toespraak en opent de tentoonstelling.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bieden Prins Albert en Prinses Charlène in de avond een diner aan op Paleis Het Loo. Ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is bij het diner aanwezig. De Koning en Prins Albert houden daar beiden een toespraak.

Prins Albert spreekt op woensdagochtend 4 juni met directieleden van Boskalis en Van Oord in Paviljoen de Witte in Scheveningen. Beide organisaties leveren internationaal oplossingen voor maritieme vraagstukken aangaande bagger-, waterbouwkundige en offshore energieprojecten. Bij dit gesprek zal onder meer de kennis van de Nederlandse waterbouw worden besproken evenals het Building with Nature (BwN) onderzoeksprogramma. In deze publiek-private samenwerking werken Boskalis en Van Oord samen met Nederlandse universiteiten, andere bedrijven en onderzoeksinstellingen aan nieuwe vormen van waterbouw die ecologisch, economisch en sociaal duurzaam zijn. De Prins sluit zijn bezoek aan Nederland in de middag af bij de High Tech Campus Eindhoven. Daar tekent hij onder andere een overeenkomst tussen het Prins Albert II van Monaco Fonds en Philips voor het leveren van duurzame verlichting voor sportvelden in Zuid-Afrika.

RVD, nr. 170