Prinses Beatrix opent tentoonstelling Koninklijke Cadeaus in Zilvermuseum

12 mei 2014

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent donderdag 5 juni 2014 de tentoonstelling ‘Koninklijke Cadeaus’ in het vernieuwde Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven.

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven is het enige zilvermuseum van Nederland.
De collectie gebruikszilver toont de Nederlandse eet- en leefcultuur van 1600 tot nu in uiteenlopende voorwerpen, technieken en stijlen. De voorwerpen zijn zowel ambachtelijk als industrieel gemaakt.

In 2013 is gestart met een grootschalige herinrichting. Naast interactieve presentaties en een 14 meter lange zilvertafel vol verhalen en opdrachten, heeft het nieuwe museum een eigen Zilversmederij voor starters, een Kenniscentrum en een 'Zilverlab' waar scholen en bezoekers zelf aan de slag kunnen met zilver.

De eerste tentoonstelling in het nieuwe museum heet 'Koninklijke Cadeaus' en richt zich op zilveren cadeaus die de Koninklijke Familie in de loop van twee eeuwen ontving. Een hoogtepunt is het cadeau Dansende Tulpen dat aan Koningin Beatrix werd aangeboden ter gelegenheid van haar zilveren regeringsjubileum.

RVD, nr. 147

Dansende Tulpen

Dansende Tulpen (zilversmid Wouter van Baalen)