Toespraak van Koning Willem-Alexander bij de lunch ter gelegenheid van het officiële bezoek van President Park Geun-Hye van de Republiek Korea

24 maart 2014

De toespraak is uitgesproken in het Engels

Mevrouw de President, dames en heren,

In 2011 vierden wij het 50-jarig bestaan van de diplomatieke betrekkingen tussen de Republiek Korea en Nederland. U, Mevrouw Park, bezocht ons land toen als Speciaal Gezant van de President van Uw land. Sinds ruim een jaar bekleedt U zelf het Presidentschap. Wij zijn bijzonder verheugd U nu voor een officieel bezoek in ons midden te hebben. Hartelijk welkom!

De relatie tussen onze landen is uitstekend en wint elk jaar nog aan kracht en energie. Als dynamische en ambitieuze partners houden we het oog gericht op de toekomst. Maar we vergeten het verleden niet!

We zijn er trots op dat het een Nederlander was die de eerste brug sloeg tussen Uw land en Europa. Hendrick Hamel spoelde in 1653 als schipbreukeling aan op de Koreaanse kust en bleef vele jaren. Zijn unieke reisverslag is van grote historische waarde voor U en voor ons.

Ook het meer recente verleden blijft in onze herinnering. Nederland was onder VN-vlag met 5300 manschappen betrokken bij de Koreaanse oorlog die meer dan 60 jaar geleden tot een einde kwam. In deze oorlog kwamen 124 Nederlanders om. Wij zijn de Republiek Korea erg dankbaar voor de gastvrijheid die Nederlandse Korea-veteranen in Uw land ontmoeten en voor het respect dat hun tijdens herdenkingsceremonieën wordt betoond.

Juist door bittere ervaringen in het verleden, weten wij hoe essentieel de internationale rechtsorde is en hoe nodig het is voortdurend met andere landen samen te werken aan vrede en veiligheid. Veel Nederlanders waarderen het leiderschap van Uw landgenoot Ban Ki-moon als Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Ook Uw deelname aan de Nuclear Security Summit vandaag en morgen in Den Haag is van grote waarde. Twee jaar geleden was Korea gastland van de NSS. Wij beschouwen het als een eer de estafettestok van U over te mogen nemen.

Een ieder die economisch met Korea te maken heeft, kent de bijnaam van Uw land: 'the Miracle on the Han River'. De economische vooruitgang in Uw land is indrukwekkend en de vitaliteit van de private sector is even aanstekelijk als Gangnam Style.

Partnerschappen tussen Koreaanse en Nederlandse bedrijven blijken bijzonder interessant te zijn. Nederland is één van de belangrijkste ontvangers van Koreaanse investeringen in de Europese Unie. En Nederland is al jaren een van de grootste Europese investeerders in Korea. Wij hopen op verdere verdieping van de samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van high-tech systemen, duurzame energie, watermanagement en landbouw.

Waartoe Koreaans-Nederlandse samenwerking kan leiden, bewezen het Korea National Football Team en de Nederlandse voetbalcoach Guus Hiddink in 2002.
Ik ben ervan overtuigd dat er - op vele terreinen - nog veel gezamenlijke successen zullen volgen.

Graag nodig ik U uit het glas met mij te heffen.

Mevrouw de President, op Uw gezondheid.
En op de intensieve samenwerking tussen onze beide landen.