Prins van Oranje en Máxima Zorreguieta nemen winnend ontwerp sieraadwedstrijd in ontvangst

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta nemen woensdag 9 januari het sieraad De branding en de dageraad van Jos van den Elzen in ontvangst op Paleis Noordeinde te Den Haag. Van den Elzens ontwerp won de wedstrijd 'Smeden voor Máxima en Willem-Alexander', die de Vereniging Goud- en Zilversmeden uitschreef om een huwelijksgeschenk te vervaardigen.

De wedstrijd, die werd uitgeschreven door de Vereniging Goud- en Zilversmeden onder de eigen leden, was bedoeld om de Nederlandse bevolking te laten kennismaken met de vele facetten van het beroep goud- en zilversmid en vooral met het ontwerp van sieraden en gebruiksvoorwerpen. Een vakjury nomineerde uit een groot aantal inzendingen tien ontwerpen. Bezoekers van de website waarop de wedstrijd te volgen was werden in de gelegenheid gesteld het winnende ontwerp te kiezen.

Goudsmid Jos van den Elzen uit Berlicum heeft het sieraad ontworpen naar een idee van Thea van Vliet en Van den Elzen zelf. Volgens de Vereniging wordt het sieraad op het hoofd gedragen en bestaat het uit twee elementen. Het eerste element is een opstaande band, 'ice'-mat geschuurd en warmgeel verguld. Aan de rechterzijde lijkt een geslepen granaat de band te sluiten, terwijl een roodgetinte wolkensliert verder aan de horizon zijn opwachting maakt in de vorm van ruwe granaatkristalletjes en kleine briljantjes. Het tweede element is een netwerk van witgouden buisjes, met parels op de knooppunten die over de linkerhelft evenwijdig aan de band geleid worden om dan recht, vrij hangend, het beweeglijke spel van de golven te vertonen.
De kleurstelling van de parels symboliseert de symbiose tussen deze twee: aan de rechterzijde vertonen ze een rode gloed, die, hoe dichter de granaten benaderd worden, plaats maakt voor zachtroze en uiteindelijk wit, als het schuim der golven, aldus de Vereniging Goud- en Zilversmeden.