Koning en Koningin aanwezig bij Paleissymposium ‘Artificial intelligence’

In het Koninklijk Paleis Amsterdam vond donderdag 31 mei 2018 het Paleissymposium ‘Artificial intelligence’ plaats. Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren gastheer en gastvrouw van het symposium. Ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden was aanwezig.

Spreker bij dit paleissymposium was dr. Demis Hassabis, mede-oprichter en CEO van DeepMind, gevestigd in Londen en nu onderdeel van Google. Hij is één van de bekendste denkers over de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI). In zijn presentatie besprak hij ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en de manieren waarop AI nu al wordt gebruikt om complexe problemen uit de ‘echte’ wereld aan te pakken. Ook ging hij in op baanbrekend onderzoek naar de toepassing van AI bij het doen van wetenschappelijke ontdekkingen.

Door de toegenomen rekenkracht van computers en het beschikbaar komen van grote hoeveelheden ruwe data, nemen machines meer en meer taken over. De techniek van machine learning, in het bijzonder het gebruik van diepe neurale netwerken, stelt computers bijvoorbeeld in staat taken te leren zonder dat deze expliciet geprogrammeerd worden. Het is zelfs zo dat machines op hun beurt weer machines trainen. AI raakt iedere maatschappelijke sector,  van de gezondheidszorg tot defensie.

De ontwikkelingen in AI zijn niet alleen spectaculair, maar roepen ook vragen op.  Wat kunnen machines wel en niet? In hoeverre zijn algoritmes stabiel? Wat zijn de gevolgen voor de economie, voor het onderwijs, voor kunst en wetenschap? Kunnen machines ook creatief zijn en buiten kaders denken? Wat zijn de juridische gevolgen?

Na zijn presentatie ging dr. Hassabis voor de zaal in gesprek met prof.dr. Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, Verenigde Staten én lid van de Paleiscommissie. Tijdens de tweede helft van de avond ging dr. Hassabis in gesprek met het publiek, bestaande uit Nederlandse wetenschappers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de culturele sector, en beleidsmakers.

De Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam organiseert doorgaans twee symposia per jaar. Vooraanstaande sprekers bieden tijdens deze bijeenkomsten een verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en actuele thema's.

RVD, nr. 142