Prinses Beatrix opent tentoonstelling ‘Koninklijk Blauw’ in het Kunstmuseum Den Haag

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix opent de tentoonstelling ‘Koninklijk Blauw’ op vrijdagmiddag 20 maart in het Kunstmuseum Den Haag. Het museum brengt hiermee voor het eerst een eerbetoon aan het ‘Royal Delft’, het blauwwitte aardewerk waar Nederland tot op de dag van vandaag internationaal bekend om staat.

Update: in verband met maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is deze bijeenkomst geannuleerd.

De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking van het Kunstmuseum met nationaal museum Paleis Het Loo. Bruiklenen uit de collecties van Paleis Het Loo, het Rijksmuseum, Museum Prinsenhof Delft, de Koninklijke Verzamelingen en vele internationale musea brengen voor de eerste keer het Delfts aardewerk samen uit de periode van Koning-stadhouder Willem III en Koningin Mary II Stuart. Het vindt bovendien nog altijd navolging in eigentijdse koninklijke uitingen, zoals het Delfts blauwe staatsbanketservies ‘Blossom Panache’ uit 2017, waarvan de ontwerptekening en enkele stukken worden getoond. Of bijvoorbeeld in een installatie geïnspireerd op wandbespanningen voor de Blauwe Salon van Paleis Huis ten Bosch in 2019.

Pronkstukken van de tentoonstelling zijn twee Delfts blauwe bloemenvazen in de vorm van Koning-stadhouder Willem III en Koningin Mary II Stuart. De vazen zijn rond 1690 gemaakt in één van de belangrijkste plateelbakkerijen van Delft: De Grieksche A. Deze bakkerij was destijds de hofleverancier van Delfts aardewerk. Na 40 jaar in privécollecties van elkaar gescheiden te zijn geweest, werden de twee vazen in 2015 herenigd in het Kunstmuseum Den Haag.

De tentoonstelling is te zien van 21 maart tot en met 16 augustus 2020.

RVD, nr. 37