Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling ‘BESMET!’ in Rijksmuseum Boerhaave

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent woensdagochtend 15 april de tentoonstelling ‘BESMET!’ in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten als pest en pokken en hoe die het leven kunnen ontwrichten.

Update: in verband met maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is deze bijeenkomst geannuleerd.

De tentoonstelling laat onder meer wetenschappelijke inzichten zien die zijn verkregen na historische epidemieën. ‘BESMET!’ toont een balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. De tentoonstelling staat ook stil bij de recente uitbraak van het coronavirus en bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

De expositie bevat wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen. Zo toont de ‘Plague Dress’ een combinatie van ruwe zijde, walnootschillen (die de pest zou kunnen genezen), geïmpregneerd met het DNA van dode pestbacteriën. Ook zijn historische wasmoulages van gezichten te zien, die de ernst van besmettelijke ziekten toonden.

In het kader van de tentoonstelling is voor MBO-scholieren Zorg & Welzijn een educatief programma ontwikkeld en brengt Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een bijbehorend cahier uit ‘Help! Ik ben besmet!’. Voor de tentoonstelling is samengewerkt met het RIVM, het LUMC, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en de GGD Hollands-Midden.

RVD, nr. 49