Koning bezoekt crisisorganisatie gemeente Apeldoorn

Zijne Majesteit de Koning heeft op dinsdagmiddag 2 juni een werkbezoek gebracht aan de gemeente Apeldoorn. Het bezoek stond in het teken van de gevolgen van de corona-uitbraak op de gemeentelijke organisatie en dienstverlening.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is er veel extra werk op gemeenten afgekomen, zoals de uitvoering van het noodpakket voor zelfstandig ondernemers, het extra beroep op de bijstand en het opvangen van vragen van onder meer burgers, sportverenigingen, cultuurinstellingen en bedrijven over de uitwerking van de maatregelen van het kabinet ter bestrijding van het coronavirus. Tegelijkertijd hebben gemeenten hun werkwijze moeten aanpassen; veel gaat digitaal en fysiek contact is tot een minimum beperkt.

Na een korte toelichting op de crisisorganisatie van de gemeente, bezocht de Koning diverse onderdelen hiervan. Medewerkers van het Klant Contact Centrum lichtten toe hoe zij de reguliere dienstverlening richting de inwoners in deze tijd vorm hebben gegeven. Aansluitend ging Koning Willem-Alexander in gesprek met enkele leden van het multidisciplinaire team Acute Bevolkingszorg. Centraal in dit gesprek stond hoe bijvoorbeeld het onderwijs, de kinderopvang en de zorg voor dak- en thuislozen zo veel en zo goed mogelijk doorgang heeft gevonden. Vervolgens sprak de Koning met enkele vertegenwoordigers van de gemeenteraad over hoe de lokale besluitvorming verloopt nu fysiek vergaderen niet mogelijk is. Daarna kwam de ondersteuning voor lokale en regionale bedrijven aan bod. Tot slot sprak Koning Willem-Alexander met een medewerker en een horecaondernemer over de inrichting van de terrassen en de buitenruimte in de binnenstad om aan de anderhalvemetersamenleving te voldoen.

Door telefoongesprekken en zo mogelijk werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de corona-uitbraak en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie. In afstemming met de betrokken organisaties worden maatregelen getroffen om de werkbezoeken te kunnen laten plaatsvinden.

RVD, nr. 93