Koningin Máxima bezoekt pilotprojecten rond sneltesten in onderwijs en bedrijfsleven

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 7 april een werkbezoek gebracht aan de Valentijnschool in Rotterdam-Delfshaven en petrochemiebedrijf Huntsman Holland BV in Rotterdam-Botlek. De bezoeken stonden in het teken van pilotprojecten rond de invoering van zelf- en sneltesten in het onderwijs en het bedrijfsleven ter bestrijding van het coronavirus.

Een sneltest biedt binnen enkele minuten inzicht of een persoon besmet is met het coronavirus en is hierdoor een effectief hulpmiddel bij het onder controle krijgen van de pandemie. VNO-NCW, MKB-Nederland en de overheid hebben het samenwerkingsverband Operatie Fastlane opgericht om met behulp van sneltesten werknemers die niet thuis en op 1,5 meter afstand kunnen werken een veilige werkomgeving te bieden. Tijdens de pilot voorziet Operatie Fastlane geselecteerde bedrijven en onderwijsinstellingen van snelteststraten waar werknemers structureel meerdere keren per week een sneltest aangeboden krijgen. Zo wordt besmetting vroegtijdig herkend, verspreiding voorkomen en uitval van personeel tegengegaan. De sneltesten worden alleen preventief, als medewerkers geen klachten hebben, ingezet en enkel anoniem en op vrijwillige basis.

De Valentijnschool is een van 22 basisscholen die deelneemt aan Operatie Fastlane. De school test het personeel twee keer per week met een sneltest, waarbij de uitslag een kwartier later volgt. Er wordt toegewerkt naar een zelftest die men thuis kan uitvoeren om collega’s niet in gevaar te brengen en de directie de kans te geven om vervanging te zoeken. Huntsman Holland BV maakt gebruik van de ademtest, waarbij de uitslag direct bekend is. Voor de meeste medewerkers is thuiswerken namelijk geen optie. Tijdens de huidige onderhoudsstop van de fabrieken is er een grote groep contractorwerknemers aanwezig, wat het risico op besmetting vergroot. Om veilig en gezond te werken, uitval van personeel te voorkomen en de onderhoudsstop en productie zoveel mogelijk door te laten gaan, zijn er vier teststraten dag en nacht beschikbaar.

Koningin Máxima bezocht de Valentijnschool waar Tom Middendorp, coördinator van Operatie Fastlane, toelichtte hoe de operatie is opgezet. Vertegenwoordigers uit het onderwijs vertelden over de uitdagingen en voorlopige successen van de pilot en over de verschillen in testbeleid bij de diverse onderwijsvormen. Koningin Máxima nam een kijkje bij het testen en sprak met personeel over hun ervaringen met de sneltest en het belang van de betrokkenheid van de ouders van de leerlingen. Bij de teststraten van Huntsman Holland BV hoorde Koningin Máxima hoe de ademtesten worden toegepast. Medewerkers lichtten toe hoe het pilottraject verloopt en welk effect het testbeleid heeft op de onderhoudsstop en productie. Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW vertelde Koningin Máxima over het belang van preventief testen op de werkvloer, hoe de ondernemersorganisaties de bedrijven daarbij ondersteunen en welke logistieke vraagstukken komen kijken bij deze en andere deelnemers aan de pilot. Daarnaast werd besproken welk perspectief sneltesten verschillende sectoren zal bieden als de pilotprojecten succesvol zijn afgerond.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in (video-)gesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis. Tijdens het werkbezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 93