Koning spreekt met diplomaten en medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de impact van de coronacrisis

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagochtend 30 juni in een videogesprek gesproken met diplomaten en andere medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de impact van de coronacrisis op hun werkzaamheden voor Nederland wereldwijd.

Tijdens het videogesprek werd onder meer ingegaan op de gezondheid en het welzijn van medewerkers en hun gezinsleden tijdens de coronacrisis, de reisbeperkingen waar medewerkers mee te maken kregen en de medische situatie in landen van plaatsing. Bij het gesprek, onder leiding van Paul Huijts, secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waren medewerkers van de vertegenwoordigingen in Zimbabwe, Peru, India, Venezuela, Mali, Nieuw-Zeeland en Azerbeidzjan aanwezig.

Corona heeft een zeer grote impact gehad op diplomaten en andere medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aan het begin van de crisis zetten zij zich dag en nacht in om Nederlanders die over de hele wereld gestrand waren, veilig terug naar huis te krijgen. Door deze inspanningen konden vele duizenden Nederlanders terugkeren naar Nederland. Voor ambassademedewerkers zelf was het vaak niet mogelijk om te reizen en belangrijke momenten met familie of  vrienden in Nederland bij te wonen. In sommige gevallen werden leden van één gezin noodgedwongen maandenlang van elkaar gescheiden.

Nederland heeft ongeveer honderdvijftig diplomatieke vertegenwoordigingen over de hele wereld, waar in totaal ongeveer drieduizend medewerkers werkzaam zijn. Inmiddels dalen de coronacijfers in veel landen en is de vaccinatiecampagne in volle gang. In tal van landen is het coronavirus echter nog volop aanwezig. Medewerkers van de ambassades en posten helpen en ondersteunen Nederlanders en Nederlandse bedrijven in het buitenland en komen op voor Nederlandse waarden, veiligheid en politieke belangen.

RVD. nr. 194