Toespraak van Koningin Máxima tijdens jubileumbijeenkomst Qredits te Amersfoort

Dames en heren,

Wat ben ik blij om vandaag met U Tien Jaar Qredits te kunnen vieren. Met de mensen die Qredits hebben opgezet en groot hebben gemaakt. Met de geweldige vrijwillige coaches en begeleiders. Maar ook met heel veel ondernemers die nu eigen baas zijn dankzij de steun van Qredits. 

Het begon klein - we weten het goed - met leningen tot maximaal 35.000 euro. Al in het eerste jaar werd bewezen hoe groot de behoefte was! Meer dan 600 starters klopten in het eerste jaar bij Qredits aan.

Maar het werd meer… De doorlopende groei van Qredits sindsdien is heel bijzonder. De ontwikkeling ging stap voor stap. Elke nieuwe stap werd gezet op basis van ervaringsfeiten en data, maar vooral op basis van de behoeften van klanten. Keer op keer werd het bereik - en daarmee de impact - groter. 

  • Met MKB-kredieten, tot 250.000 euro.
  • Met de mogelijkheid tot flexibel krediet.
  • Met steeds meer dienstverlening. Coaching, advies en e-learning zijn even belangrijk als financiën.
  • Met lessen in ondernemersvaardigheden voor het voortgezet onderwijs en het MBO.
  • En, met de stap naar de Cariben, eerst naar Bonaire, later ook naar Aruba, Sint Maarten en Curaçao.

En zo groeide Qredits in tien jaar uit tot best practise in Europa.

We mogen trots zijn op de resultaten tot nu toe.
De afgelopen tien jaar heeft Qredits 15.000 ondernemers geholpen. En elke dag komen daar ruim twintig ondernemers bij. 

Samen hebben deze ondernemers al 25.000 banen gecreëerd. 

En deze Qredits-klanten zijn doorzetters. Hun ‘survival rate’ ligt hoger dan bij gemiddelde bedrijven. Dat heeft natuurlijk te maken met de inzet van de 600 geweldige vrijwillige coaches. U heeft eer van Uw werk! 

De combinatie van financiering en coaching en opleiding is uniek. Zo krijgen startende ondernemers de kans om dóór te groeien. Qredits is daarmee een belangrijke speler in het MKB. Het MKB dat zo cruciaal is voor Nederland!

Eén op de vijf mensen die met een krediet van Qredits een bedrijf start, doet dat vanuit een uitkering. En verreweg de meesten slagen er in om daarna hun eigen geld te verdienen. Op deze manier is al ongeveer 45 miljoen euro bespaard.

Maar het gaat natuurlijk om veel meer dan geld alleen. Het gaat om greep op je eigen leven. Om zelfvertrouwen en trots. Om een betere toekomst voor jezelf en je gezin. 
En soms gaat het nog verder: om hoop voor een hele gemeenschap.

Dat heb ik gezien op Sint Maarten. Daar opende Qredits een kantoor in september 2017 vlak voor orkaan Irma.

Iets meer dan twee maanden later was ik samen met mijn man op Sint Maarten. Ik ontmoette daar ondernemer Sade Hodge. Zij vertelde me over haar kapsalon, waar ze zo trots op was. Die was helaas door orkaan Irma compleet verwoest. Maar met een kleine lening van Qredits kon ze haar bedrijf weer opbouwen en haar leven weer oppakken. 

En er waren veel méér ondernemers zoals zij. In het jaar ná de orkaan waren er op Sint Maarten 150 ondernemers die een krediet kregen van Qredits. En daarmee een nieuwe kans! Voor zichzelf en voor het hele eiland. Vanuit Sint Maarten krijgen ook ondernemers op Saba en Sint Eustatius steun. En met de e-learning in het Papiamentu, Spaans en Engels, kan iedereen in ons Koninkrijk rekenen op Qredits.

Dit alles onderstreept de kracht van Qredits als sociale en verbindende onderneming.

Is er dan nog iets meer te wensen?
Ja… er is altijd nog wel iets te wensen over. Zelfs bij een succesverhaal.

Bij de klanten van Qredits is twee derde man. Dus alleen één derde vrouw. Dat correspondeert niet helemaal met de verdeling van talenten in ons land. 

In het algemeen hebben vrouwen meer moeite om financiering te krijgen dan mannen. Misschien hebben vrouwen niet altijd de juiste netwerken. Misschien komt het omdat het vooral mannen zijn die beslissen over het geven van kredieten...
Het is vast geen onwil.... Maar misschien kunnen we in de toekomst meer doen of het anders doen zodat vrouwen ook hun weg naar ondernemerschap gaan vinden.... Dat is goed voor zichzelf, goed voor hun familie, goed voor ons allemaal. 

En zo blijft er dus altijd iets om aan te werken. Want een relevante sociale onderneming zoals Qredits moet altijd in beweging blijven. Dichtbij de klant, dichtbij hun behoefte. 

Ik feliciteer Qredits met het geweldige resultaat in de eerste tien jaar. Tien jaar van doorzetten, tien jaar in dienst zijn van mensen met dromen.

 Dank U wel.