Haven van Rotterdam heeft broertje in Oman

De Prins van Oranje, Prinses Máxima en staatssecretaris Heemskerk (EZ) waren op 16 januari 2009 aanwezig bij de opening van het havenkantoor van de nieuwe haven Sohar. Deze haven wordt samen met het Havenbedrijf Rotterdam ontwikkeld.

Haven van Rotterdam heeft broertje in Oman

Voice-over:

Een traditioneel en feestelijk onthaal voor kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima in de Omaanse havenstad Sohar. Het koninklijk gezelschap en staatssecretaris Heemskerk bezochten het havenbedrijf, een joint venture, waarin de haven van Rotterdam een belang van 50% heeft.

Hans Smits:

De haven Rotterdam is marktleider in de wereld, kwalitatief. We zijn dan wel niet meer de grootste van de wereld maar in ieder geval nog steeds vinden wij, maar dat blijkt ook, de beste van de wereld.

We hebben natuurlijk ongelooflijk veel deskundigheid. Telkens weer komen mensen bij ons langs en vragen om te adviseren. Alleen advies geven vind ik onvoldoende. Ik wil ook medeverantwoordelijkheid dragen voor bepaalde havens in de wereld en ook investeren in havens in de wereld.

Dat geeft ook rendement. Dat is nu het geval in Oman en daar zijn we heel blij mee en we hebben een overeenkomst die tot ver na 2040 loopt

om hier deze haven te ontwikkelen.

Voice-over:

Willem-Alexander en Máxima verrichten de opening van het nieuwe kantoor van het havenbedrijf.

Interviewer:

En wordt die haven hier in Sohar even groot als in Rotterdam?

Hans Smits:

In ieder geval is die nu al zeg maar de helft van de omvang in vierkante meters. Als deze ontwikkeling zich doorzet zal de haven in vierkante meters in ieder geval even groot als Rotterdam worden, niet qua volumeoverslag in tonnen en goederen per jaar. Maar het zal een belangrijke industriehaven in deze regio worden.