Oss laat Prinses Máxima 'wijkgericht werken' zien

Prinses Máxima bezoekt 12 februari Oss, waar zij spreekt met buurtbewoners en medewerkers van de gemeente over de gerichte aanpak om wijken leefbaarder en aantrekkelijker te maken voor de bewoners. Oss ontving in 2008 een prijs voor de door hun ontwikkelde 'aktiekit', waarin tips staan om projecten in de buurt op te zetten.

Oss laat Prinses Máxima 'wijkgericht werken' zien

Voice-over:

Prinses Máxima heeft donderdag een bezoek gebracht aan Oss.

Ze hoorde daar hoe bewoners samen met de gemeente initiatieven in de wijk ontwikkelen.

Burgemeester Klitsie:

Ze wilde eigenlijk gewoon een goede doorkijk krijgen van ons van hoe werkt dat wijkgericht werken en ze was vooral benieuwd naar wat is de plek van de bewoner.

Voice-over:

Oss ontving vorig jaar de prijs voor participatie en burgerschapszin naar aanleiding van een handboek voor bewonersinitiatieven.

In deze zogenoemde gereedschapskist worden concrete handvatten gegeven om projecten in de wijk op te zetten.

De Prinses sprak in Oss ook met bewoners over succesvolle initiatieven zoals bijvoorbeeld het gezamenlijk mozaïeken van een bankje, gemaakt door de bewoners en ook bedoeld om elkaar te ontmoeten.

Oss slaagt erin om veel bewoners bij projecten te betrekken.

Bewoner:

Ik ben heel actief.

Ik doe alles mee als ik kan. Ik woon hier in de buurt. Dus ik ben altijd bij vergaderingen of zo.

Burgemeester Klitsie:

Het is uniek omdat zoveel mensen nog steeds bereid zijn zich voor hun eigen wijk of straat in te zetten op het gebied van de leefbaarheid. Uniek is dat we het goed hebben georganiseerd, maar vooral omdat de lijntjes hier kort zijn ondanks dat we een grote gemeente zijn en samenwerken hier vanzelfsprekend is.

Prinses Máxima:

Heel veel succes met alle wijkacties en het uitbreiden naar de hele provincie zoals ik heb gehoord.

Voice-over:

Prinses Máxima bezoekt vaker initiatieven waarin de gemeente en haar bewoners samenwerken om de woonomgeving leefbaarder en aantrekkelijker te maken.