Prins van Oranje bezoekt Malmö, Zweden

De Prins van Oranje heeft 5 maart samen met minister Cramer van VROM een werkbezoek gebracht aan Malmö, in Zweden. De Prins en de minister bezochten verschillende locaties waar de stad milieuvriendelijk en energiezuinig bouwt.

Prins van Oranje bezoekt Malmö, Zweden

Voice-over:

Prins Willem-Alexander en minister Cramer hebben een werkbezoek gebracht aan de Zweedse stad Malmö.

De stad bouwt op veel plaatsen milieuvriendelijk en energiezuinig en gebruikt daarbij nieuwe technieken.

Prins Willem-Alexander:

We hebben een paar verschillende projecten in de stad gezien die toch behoorlijk innovatief zijn, in een echt naoorlogse wijk waar ze voor het waterbeheer en ook voor de leefkwaliteit van de omgeving groene daken aanleggen, dus waar de helft van het water al opgevangen wordt op het dak en dus niet op het riool afgestort wordt met overstromingsproblemen en dat soort dingen, waardoor je dus ook de temperatuur omlaag kunt krijgen en de lucht iets vochtiger is waardoor het algemene leefklimaat in de stad een stuk beter wordt, een stuk aangenamer wordt.

Interviewer:

Zijn de Zweden verder ontwikkeld dan de Nederlanders?

Minister Cramer:

Dat zou ik niet willen zeggen.

Wij hebben ook dit soort initiatieven al in gang gezet. Gelukkig maar.

Dus wij kunnen ons meten aan Zweden.

Maar het is altijd interessant om in andere landen ook eens een kijkje te nemen en ook te zien hoe ze het organiseren.

Het allermooiste voorbeeld vond ik zelf het westelijk havengebied waar we nu staan, een gebied waar al vanaf dag 1 gezegd is wij bouwen alleen maar klimaatneutraal.

Dus alle bouwbedrijven die hier konden beginnen, die moesten allemaal voldoen aan die eis. En dat heeft een palet aan initiatieven opgeleverd, niet alleen maar doordat die duurzame energie optimaal gebruikt is in samenspraak met de energiebedrijven hier, maar dat er ook gewerkt is aan een grote diversiteit van soorten huizen, waardoor je echt het gevoel hebt dat je in een hele gevarieerde wijk rondloopt, waar je je echt nooit in zal vervelen, waar altijd elke hoek die je omslaat weer wat nieuws te zien is.

Interviewer:

Een hoop inspiratie begrijp ik?

Minister Cramer:

Zeker.

Interviewer:

Dank u wel.