Koning bij opening tentoonstelling over kunstcollectie Willem II

RVD, nr. 17: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is dinsdag 4 maart 2014 aanwezig bij de opening van de tentoonstelling ‘Willem II – Kunstkoning’ in het Dordrechts Museum.

Koning Willem II (1792 - 1849) bezat belangrijke schilderijen en tekeningen van Italiaanse, Franse en Spaanse oude meesters, Vlaamse primitieven en Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw waaronder werken van Rembrandt en Jan Steen. Ook verzamelde hij werk van negentiende-eeuwse, toen hedendaagse, kunstenaars.

Na zijn overlijden werd de kunstcollectie geveild. De meeste werken gingen naar musea en verzamelaars in het buitenland. In de tentoonstelling 'Willem II - Kunstkoning' brengt het Dordrechts Museum voor het eerst een omvangrijk deel van de collectie weer bij elkaar. Aanleiding daarvoor is de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Het Dordrechts Museum organiseert de expositie in samenwerking met het Koninklijk Huisarchief, de Hermitage in Sint-Petersburg en de Villa Vauban in Luxemburg.

De tentoonstelling is van 5 maart tot en met 15 juni 2014 te zien in Nederland. Daarna reist 'Willem II - Kunstkoning' door naar Villa Vauban in Luxemburg. De tentoonstelling was tot 20 januari 2014 te zien in de Hermitage in Sint-Petersburg.