Koning bezoekt NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag 12 juli een werkbezoek gebracht aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies in Amsterdam. Het NIOD is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding door het archief van het NIOD.

 Het NIOD doet onderzoek naar het verloop en karakter van oorlogen, genocide en massaal geweld. De nadruk ligt op conflicten in de 20ste en 21ste eeuw waar Nederland en Europa bij betrokken zijn geweest. Centraal staat de vraag naar de uitwerking van oorlogen, de Holocaust en andere genociden op individuen en op de samenleving. Komend jaar viert het NIOD zijn 75-jarig jubileum.

De Koning begon zijn werkbezoek met een gesprek met onderzoekers over ontwikkelingen en thema’s binnen de Holocaust- en genocidestudies. Hij besprak onder meer onderzoeken naar hedendaagse vormen van massaal geweld, zoals de genocide in Rwanda en de oorlogen in Syrië en Irak. Aansluitend bracht de Koning een bezoek aan de openbare studiezaal en kreeg hij een rondleiding door het archief van het NIOD. Het NIOD beheert zo’n 2,5 kilometer archiefmateriaal dat betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens liet Koning Willem-Alexander zich informeren over het onderzoeksprogramma ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’. Voor dit onderzoek werkt het NIOD samen met het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De resultaten van het onderzoek worden in september 2021 verwacht.

De KNAW is verantwoordelijk voor vijftien onderzoeksinstituten in Nederland en geeft gevraagd en ongevraagd onafhankelijk advies aan de regering over wetenschapsbeleid en over actuele maatschappelijke sectoren, zoals de zorg, het klimaat of het onderwijs. De Koning is beschermheer van de KNAW en bezoekt jaarlijks één of meer van de onderzoeksinstellingen.

RVD, nr. 161

De Koning spreekt met onderzoekers over hun onderzoeken naar hedendaagse vormen van massaal geweld, zoals de genocide in Rwanda en de oorlogen in Syrië en Irak.