Prinses Beatrix bij openingsvoorstelling Alvin Ailey American Dance Theater

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont donderdagavond 19 september de galapremière bij van Alvin Ailey American Dance Theater in het Nieuwe Luxor Theater Rotterdam. Het gezelschap uit de Verenigde Staten viert haar zestigjarig bestaan.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Royal Press Europe / Albert Nieboer
Prinses Beatrix tijdens de galapremière van Alvin Ailey American Dance Theater.

Holland Dance Festival en Luxor Theater Rotterdam hebben de gezamenlijke missie om spraakmakende, internationale dansvoorstellingen naar Nederland te halen en voor iedereen toegankelijk te maken. Samen met Stichting Droom en Daad zijn zij een meerjarige samenwerking aangegaan om dergelijke dansvoorstellingen in Rotterdam te laten zien. Het Alvin Ailey American Dance Theater is daarvan de eerste in een reeks. De voorstelling is van 19 t/m 22 september in Rotterdam te zien als onderdeel van een Europese Tournee.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Andrew Eccles

Het dansgezelschap werd in 1958 opgericht door de Afro-Amerikaanse danser en activist Alvin Ailey (1931-1989) met als missie de uniciteit van de Afro-Amerikaanse cultuur te behouden en te vieren en daarnaast het Amerikaanse moderne-danserfgoed te verrijken. Het Alvin Ailey Dance Theatre treedt inmiddels over de hele wereld op, met een repertoire van meer dan 235 werken van negentig verschillende choreografen. Het gezelschap bestaat uit 32 dansers en staat sinds 2011 onder de artistieke leiding van Robert Battle.

RVD, nr. 192