Koningin brengt 24 mei 2011 streekbezoek aan Flevoland

RVD, 3 mei 2011, nr. 107: Hare Majesteit de Koningin brengt dinsdagmiddag 24 mei een streekbezoek aan de provincie Flevoland.

Tijdens het bezoek staan de thema's natuur, recreatie, creatieve bedrijvigheid, landbouw(onderwijs), innovatie en duurzaamheid centraal. De Provincie Flevoland viert dit jaar haar 25-jarig jubileum.

De Koningin zal achtereenvolgens het natuurbelevingscentrum de Oostvaarders, de Creative Campus in Almere, de Schoolboerderij van de Agrarische Hogeschool in Dronten en dagrecreatiepark Brennels Buiten in de Noordoostpolder bezoeken.

De Oostvaardersplassen

Commissaris van de Koningin de heer L. Verbeek en burgemeester mevrouw A. Jorritsma van Almere verwelkomen de Koningin samen met een vertegenwoordiging van de stichting Stad en Natuur in het natuurbelevingscentrum De Oostvaarders. De Koningin laat zich informeren over de natuur van de Oostvaardersplassen en de bijzondere vogelpopulatie. Aansluitend bekijkt zij vanuit het uitkijkpunt van het centrum (het Kraaiennest) via een panoramakijker de natuur rondom. Tot slot bezoekt de Koningin een schoolklas die bezig is met de les 'Vliegen als een vogel' en een expositie over de ontstaansgeschiedenis van het plassengebied.

Almere: de Creative Campus

Het volgende bezoek brengt de Koningin aan de Creative Campus, een creatieve cluster en broedplaats voor innovatieve ondernemingen gevestigd op het oude fabriekscomplex van farmaceutisch concern Beiersdorf. De Campus huisvest een verscheidenheid aan creatieve bedrijven zoals De Vloer, een presentatieruimte die gebruikt wordt voor trainingen en exposities. Na De Vloer bezoekt de Koningin Sensum, een bedrijf voor grafische vormgeving en het leer- en werkcentrum Flevo Creat IT, waar MBO- en HBO-studenten opdrachten uitvoeren voor bedrijven in Flevoland.

Dronten: de Schoolboerderij

Vergezeld door burgemeester mevrouw M. Horselenberg van Lelystad en burgemeester de heer A. de Jonge van Dronten doet de Koningin de Schoolboerderij van de Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten aan. De Schoolboerderij is een gemengd bedrijf met 100 hectare aan gras- en bouwland en ongeveer 80 koeien. De Koningin wordt er rondgeleid door studenten en neemt deel aan een rondetafelgesprek met verschillende betrokkenen van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland en Wageningen Universiteit.

Kraggenburg: Brennels Buiten

In Kraggenburg wordt de Koningin begeleidt door burgemeester de heer A. van der Werff en maatschappelijk ondernemer de heer B. Crébas en diens echtgenote C. Wobma. Zij bezoekt hier dagrecreatiepark Brennels Buiten. Brennels is zeer gevarieerd opgezet, want het is naast een recreatiepark tevens een bedrijf dat grootschalig brandnetels teelt om er, als duurzaam alternatief voor katoen, textielvezels van te maken. In de Proef Netel Fabriek krijgt de Koningin uitleg over een innovatief milieuvriendelijk biovergistingsproces waarin brandnetelvezels worden losgeweekt uit brandnetelstengels. De Koningin sluit haar bezoek af in het amfitheater op het park met een optreden van Danscentrum Artistique.