Koningin reikt 23 juni 2011 Zilveren Anjers uit

RVD, 8 juni 2011, nr. 146: Hare Majesteit de Koningin reikt donderdagmorgen 23 juni 2011 de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit in het Koninklijk Paleis te Amsterdam.

Dit jaar is de onderscheiding toegekend aan Gravin Isabelle zu Ortenburg - Gravin van Aldenburg Bentinck, Joke Sickmann en Han Nefkens.

De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud in Nederland en in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft Koningin Beatrix deze taak overgenomen.

Gravin Isabelle zu Ortenburg - Gravin van Aldenburg Bentinck (De Steeg, 1925) uit De Steeg zet zich al jaren in voor de instandhouding van Kasteel Middachten. Zij is de drijvende kracht achter de renovatie en schonk de inboedel van het kasteel aan de Stichting Kasteel Middachten. Als erfgenaam en bewoner van het kasteel vindt de gravin dat het landgoed voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Joke Sickmann (Amsterdam, 1932) uit Amersfoort ontplooit sinds haar pensionering activiteiten op het gebied van geschiedenis, het behoud van cultureel erfgoed en het toegankelijk maken van bronnen voor historisch en genealogisch onderzoek. De activiteiten hebben betrekking op Amersfoort en omgeving.

Han Nefkens (Rotterdam, 1954) uit Barcelona verzamelt sinds 2000 internationale hedendaagse kunst, ondergebracht in de H + F Collectie. Hierdoor kunnen musea hun collecties uitbreiden met kunstwerken die anders niet voor hen bereikbaar zouden zijn geweest. Ook verstrekt hij opdrachten aan kunstenaars en initieert hij kunstprojecten op het gebied van beeldende kunst en mode.