Koningin slaat 22 juni 2011 eerste herdenkingsmunt '100 jaar Muntgebouw'

RVD, 8 juni 2011, nr. 148: Hare Majesteit de Koningin verricht woensdagmiddag 22 juni 2011 de eerste slag van de herdenkingsmunt ‘100 jaar Muntgebouw’ in het Muntgebouw in Utrecht.

De munt wordt geslagen ter ere van het 100-jarig bestaan van het historische muntgebouw in Utrecht, waar de Koninklijke Nederlandse Munt is gevestigd. De munt wordt geslagen in aanwezigheid van de minister van Financiën, Jan Kees de Jager. Aansluitend aan de eerste slag vindt een bijeenkomst plaats over de toekomst van het geldsysteem.

De munt is ontworpen door Juan José Sánchez Castaño, modelleur bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Hij refereert bij dit 100-jarig jubileum naar 'oud en nieuw'. De architectonische karakteristieken van het Muntgebouw en de Koningin zijn in de munt verwerkt met behulp van innovatieve technieken.

Op de bijeenkomst over de toekomst van het geldsysteem spreken onder andere Hans Bos, National Technology Officer bij Microsoft, en Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Zij gaan in op vragen als wat is de rol van cash ten opzichte van digitaal betalen en hoe staat het met de veiligheid? Hoe ziet het betalingssysteem eruit in 2025 en in 2050?

De Koninklijke Nederlandse Munt is de enige producent van het officiële Nederlandse muntgeld. Dit circulatiegeld wordt sinds 1567 in Utrecht geslagen en vanaf 1911 in het volledig gerenoveerde historische Muntgebouw. Koningin Wilhelmina verrichtte de eerste slag van een Gouden Tientje. Deze munt werd destijds geslagen ter gelegenheid van de feestelijke opening van het gebouw.