Prinses Margriet en Minister-President bij uitreiking Geuzenpenning 2001 te Vlaardingen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden reikt dinsdag 13 maart 2001 in de Grote Kerk te Vlaardingen de Geuzenpenning 2001 uit aan het European Roma Rights Center en de Landelijke Sinti Organisatie. De Stichting Geuzenverzet 1940-1945 heeft de onderscheiding aan deze organisaties toegekend als steunbetuiging voor hun strijd tegen discriminatie en criminalisering van zigeuners. Minister-president W. Kok zal tijdens deze bijeenkomst een toespraak houden.

De Geuzenpenning wordt elk jaar toegekend als eerbetoon aan mensen en instellingen die strijden tegen verontmenselijking van de samenleving. Dit jaar is dat voor de vijftiende keer. Eerdere laureaten waren, onder anderen, de Duitse oud-president Von Weizsäcker, de Anne Frank Stichting en oud-minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel.

Over de hele wereld leven ruim twaalf miljoen Roma en Sinti. De eerste zigeuners verschenen rond de vijftiende eeuw in Europa. Sindsdien zijn zij vrijwel altijd opgejaagd en vervolgd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn naar schatting 600.000 zigeuners in de gaskamers door de nazi's om het leven gebracht. Tot op heden zijn de zigeunervolken de minst geïntegreerde en meest gediscrimineerde volkeren van Europa. Met name in landen in het voormalige Oostblok worden hun fundamentele mensenrechten voortdurend bedreigd. Door de toekenning van de Geuzenpenning aan hun belangenorganisaties wordt getracht meer aandacht te genereren voor hun levensomstandigheden.

De Sinti en Roma in Nederland hebben zich verenigd in de Landelijke Sinti Organisatie, gevestigd in Best. Zij streeft naar belangstelling, begrip en verbetering van de maatschappelijke en politieke positie van de zigeunergemeenschap, waardoor uiteindelijk integratie mogelijk wordt. Het European Roma Rights Center in Boedapest zet zich internationaal in voor de belangen en rechten van de Roma.