Prinses Margriet opent congres 100 jaar consultatiebureau in het Nationaal Sport Centrum Papendal bij Arnhem

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent donderdag 29 maart in het Nationaal Sport Centrum Papendal bij Arnhem het congres 100 jaar Consultatiebureau. De consultatiebureaus volgen de gezondheidstoestand van het kind op de voet, vanaf de geboorte tot en met het vierde levensjaar. Deze vorm van preventieve zorg wordt aan alle kinderen in Nederland aangeboden. Het consultatiebureau is in Nederland de afgelopen honderd jaar uitgegroeid tot een fijnmazig netwerk. Bijna 98% van de ouders maakt met hun kinderen gebruik van het consultatiebureau.

Het eerste consultatiebureau werd in 1901 geopend in Den Haag. Het doel was verbetering van de gezondheidstoestand van kinderen uit sociaal zwakkere milieus. In die tijd stierven 170 kinderen per duizend nieuwgeborenen door voedingsstoornissen, infecties, uitdroging en ondervoeding. Nu zijn dat er vijf.

De bureaus letten onder meer op eventuele lichamelijke, psychosociale en emotionele ontwikkelingsstoornissen. Zij geven voorlichting over voeding, veiligheid, verzorging en vaccinaties en verwijzen zonodig voor onderzoek en behandeling door naar de curatieve zorg (zowel medisch als paramedisch) en jeugdhulpverlening.

Het congres op 29 en 30 maart wordt georganiseerd door de Landelijke Federatie van Consultatiebureau-artsenverenigingen LFC.