Lijn van troonopvolging

Bij de laatste grote grondwetswijziging is vastgelegd dat het oudste kind de Koning opvolgt. Er bestaat geen onderscheid (meer) tussen zonen en dochters bij de erfopvolging. Als het oudste kind niet meer in leven is en wettige nakomelingen heeft, dan treedt zijn oudste kind in zijn plaats.

Heeft de Koning geen eigen kinderen of kleinkinderen? Dan gaat op gelijke wijze de troon over op de nakomelingen van zijn ouder of eventueel grootouder. Hierbij is een voorwaarde dat deze nakomeling wel tot in de 3e graad familie is van de laatste Koning en erfopvolger.

Bij het aanvaarden van het Koningschap door Prins Willem-Alexander hebben de beide oudste zonen van Prinses Margriet daarom hun opvolgingsrechten verloren. Als er in het Huis Oranje-Nassau een opvolger ontbreekt, kan deze benoemd worden bij wet. Deze wet dient in een Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer met tweederde meerderheid te worden aangenomen.

Troonopvolging in de praktijk

Prinses Catharina-Amalia, de Prinses van Oranje, komt nu als eerste in aanmerking voor troonopvolging, omdat zij het oudste kind is van Koning Willem-Alexander. Indien zij gedurende haar minderjarigheid Koningin zou worden moet een regent het koninklijk gezag voor haar uitoefenen. Daarna volgen haar jongere zusjes Prinses Alexia en Prinses Ariane in volgorde van leeftijd. Als zij niet beschikbaar zijn, komen Prins Constantijn en vervolgens zijn kinderen, Gravin Eloïse, Graaf Claus-Casimir en Gravin Leonore in aanmerking. Tot slot komt Prinses Margriet in de lijn van troonopvolging.

De regels van de troonopvolging zijn vastgelegd in de Grondwet, artikel 25.