Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 uit (2)

Zijne Majesteit de Koning reikt woensdag 14 juli de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Drie jonge kunstenaars worden onderscheiden en ontvangen elk een bedrag van 9.000 euro. Na de uitreiking opent de Koning de tentoonstelling waar de werken van de winnaars en de andere genomineerden te zien zijn.

Dit jaar zonden 566 kunstenaars werken in. De jury koos daaruit de volgende vijftien genomineerden: Kenneth Aidoo, Rinella Alfonso, Dewy Elsinga, Ricardo van Eyk, Maxime Favre, Philipp Gufler, Mariska Koolen, Alexandra Phillips, Axel Roy, Hend Samir, Thijs Segers, Kaili Smith, Clemence de La Tour du Pin, Cyrill Rafael Vasilyev en Lotte Wieringa. De winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 worden door de Koning op woensdag 14 juli bekendgemaakt.

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst werd in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst en bestaat dit jaar honderdvijftig jaar. Het is daarmee één van de oudste kunstprijzen van Nederland. Koning Willem-Alexander zet de traditie van de uitreiking sinds 2013 voort. De prijs is bedoeld om jonge, talentvolle schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. In Nederland werkzame beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen. De tentoonstelling Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 is te zien van 15 juli tot en met 3 oktober in de galerij van het Koninklijk Paleis. In dezelfde periode is in het Koninklijk Paleis Amsterdam de jubileumtentoonstelling ‘Grensverkenners, Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 150 jaar’ te bezoeken.

RVD, nr. 199