Bibliotheek

De huidige bibliotheek bestaat uit het boekenbezit van de Oranjes, een deel van de boekerij van Lodewijk Napoleon en een muziekbibliotheek.

Collectie

De bibliotheek bestaat uit ruim 70.000 boeken, tijdschriften en brochures. In de muziekbibliotheek zijn 6000 stuks bladmuziek vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw te vinden. Leden van het Koninklijk Huis hebben de boeken verzameld of cadeau gekregen. De collectie bevat een groot aantal speciaal ontworpen boekbanden. Ook zijn er boeken met opdrachten aan leden van het Koninklijk Huis. De bibliotheek verwerft zelf ook publicaties, vooral over geschiedenis en kunstgeschiedenis.

Ontstaan bibliotheek

De bibliotheek is gevormd vanaf de terugkeer van de Oranjes in Nederland in 1813. De stadhouderlijke bibliotheek bleef met toestemming van Koning Willem I onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Een beschrijving van Stonehenge, 1808

Een beschrijving van Stonehenge, 1808. Uitgave J. Easton, Salisbury, 1808, 17,5 x 21 cm. Een beschrijving van Stonehenge, een megalithisch monument uit de jonge steentijd in Engeland. Deze gids met afbeeldingen naar J. Britton gebruikte de latere koning Willem II toen hij tijdens zijn studiejaren Stonehenge bezocht. Het boekje wordt bewaard in de bibliotheek van het Koninklijk Huisarchief.