Onderscheidingsvlaggen

De vlaggen van de leden van het Koninklijk Huis worden, evenals hun wapens, bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Deze persoonlijke vlaggen worden onderscheidingsvlaggen genoemd en worden gevoerd op de auto of soms op het vliegtuig bij officiële bezoeken. Daarnaast kunnen de vlaggen bij de woning worden gehesen als het lid van het Koninklijk Huis in Nederland aanwezig is.

De vlag van de regerende vorst wordt vanwege de vorm (vierkant in plaats van langwerpig en nooit ingesneden) ook Koninklijke standaard genoemd. Een onderscheidingsvlag en de Koninklijke standaard worden nooit halfstok gehesen. In geval van rouw kan deze wel voorzien worden van een zwarte wimpel.

De onderscheidingsvlaggen van leden van het Koninklijk Huis worden in vier vlakken (kwartieren) verdeeld door een vierarmig kruis met in het midden het Rijkswapen tevens Koninklijk wapen. Alleen op de Koninklijke standaard is het wapen omgeven door het kruis en het lint van de Militaire Willems-Orde. Voor vrouwelijke leden is de vlag ingesneden. Geboren leden van het Koninklijk Huis voeren een oranje vlag met een blauw kruis, aangehuwde leden een blauwe vlag met een oranje kruis. Bij de Koninklijke standaard zijn alle kwartieren beladen met de jachthoorn van het Huis Oranje. In alle andere vlaggen is deze wapenfiguur van het Huis Oranje altijd linksboven (in het broektopkanton) en die uit het persoonlijke familiewapen linksonder (in het broekhoekkanton) geplaatst. Bij de mannelijke leden zijn dezelfde wapenfiguren in de schuin tegenover gelegen kwartieren geplaatst, terwijl deze bij de vrouwelijke leden leeg blijven. De vlaggen zijn gebaseerd op de gevierendeelde wapens van de leden van het Koninklijk Huis, die steeds in het eerste en vierde kwartier het Rijkswapen en in het tweede en derde kwartier de jachthoorn van het Huis van Oranje voeren. In een hartschild staat doorgaans het persoonlijke familiewapen. Uit de beschrijving volgt dat de broers en zussen van de leden van het Koninklijk Huis dezelfde onderscheidingsvlag mogen voeren.

Koningin Máxima

Koningin Máxima voert een ingehoekte Nassaublauwe vlag met een oranje kruis en in het midden het gekroonde Rijkswapen. Linksboven staat de jachthoorn uit het wapen van het Huis Oranje, linksonder staat de burcht uit het wapen Zorreguieta.

Prinses Beatrix en haar zusters

Prinses Beatrix en haar zusters voeren een ingehoekte oranje vlag met een Nassaublauw kruis en in het midden het gekroonde Rijkswapen. Linksboven staat de jachthoorn uit het wapen van het Huis Oranje, linksonder de roos uit het wapen van het Huis Lippe. Prinses Beatrix voert deze vlag die in 1938 voor haar als prinses werd vastgesteld weer sinds haar abdicatie.

De Prinses van Oranje en haar zusters

Voor de Prinses van Oranje en haar zusjes is nog geen onderscheidingsvlag vastgesteld. Dit gebeurt pas als de Prinses van Oranje de leeftijd van achttien jaar bereikt.

Prins Constantijn en zijn broers

Prins Constantijn en zijn broer, Prins Friso (overleden op 12 augustus 2013), voeren een oranje vlag met een Nassaublauw kruis en in het midden het gekroonde Rijkswapen. Linksboven en rechtsonder staat de jachthoorn uit het wapen van het Huis Oranje, rechtsboven en linksonder de witte burcht uit het wapen Van Amsberg. Koning Willem-Alexander voerde deze vlag tot zijn troonsbestijging.

Prinses Laurentien

Prinses Laurentien voert een ingehoekte Nassaublauwe vlag met een oranje kruis en in het midden staat het gekroonde Rijkswapen. Linksboven staat de jachthoorn uit het wapen van het Huis Oranje, linksonder staat de gele ruit uit het wapen Brinkhorst.