Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven openen tentoonstelling in de tuinen van museum Paleis Het Loo

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven verrichten vrijdag 17 juni in de tuinen van museum Paleis Het Loo in Apeldoorn de opening van de tentoonstelling 'Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen'.

Beeld: ©ANP / Koen van Weel
Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven verrichten de opening van de tentoonstelling 'Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen'.

In het zomerseizoen zijn in de tuinen van museum Paleis Het Loo 45 bijzondere Delfts blauwe vazen te zien. De vazen zijn vervaardigd naar voorbeeld van drie nog bestaande originelen, die in de 17e eeuw zijn gemaakt voor de eerste bewoners van Paleis Het Loo, Koning-stadhouder Willem III en Koningin Mary. Van de oorspronkelijke vazen op Het Loo zijn alleen scherven overgebleven. Verspreid over Europa zijn drie originele koninklijke vazen achterhaald, die als voorbeeld dienden voor het vervaardigen van de replica’s. Delfts aardewerk vazen waren in de 17e eeuw exclusieve blikvangers in veel baroktuinen. Ze werden gevuld met destijds exotische planten als oranjeboompjes en ananasplanten.

Voor de tuinvazen zijn mallen gebruikt, die zijn vervaardigd door met moderne technieken scans te maken van de bewaard gebleven vazen. Bij de productie en de handbeschildering is de hoogstaande 17e-eeuwse tinglazuurtechniek toegepast.

RVD, nr. 108