Kort woord van Koning Willem-Alexander na de ontmoeting met burgemeester Fernando Medina van Lissabon

De toespraak is uitgesproken in het Engels.

Meneer de burgemeester,

Dank U wel voor de sleutel die ik van U mocht ontvangen. Lissabon staat bekend als de parel onder de Europese hoofdsteden. Het doet mijn vrouw en mij groot genoegen te zien dat deze eeuwenoude parel nog steeds aan glans wint.

De afgelopen jaren waren niet gemakkelijk voor de inwoners van deze stad. Velen zijn hard geraakt door de economische crisis. Des te meer bewondering hebben wij voor de mensen hier die nieuwe wegen vinden, voor zichzelf en voor hun buurt. Wij kijken ernaar uit een aantal van hen te ontmoeten en met hen te praten over wat hen bezighoudt, zowel over hun zorgen als hun idealen en hun hoop. Straks, in Mouraria, krijgen we daarvoor een eerste gelegenheid.

Deze stad heeft een verfijnde atmosfeer die bezoekers trekt van over de hele wereld. Zij vinden hier niet alleen prachtige monumenten uit het verleden, maar ook iconen van de toekomst. Ik denk aan het Champalimaud Centre, dat we morgen zullen bezoeken. Daarbij zullen we ook meer horen over het toponderzoek dat er wordt verricht. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zijn er trots op hieraan een steentje bij te dragen.

We verheugen ons ook op de ontmoeting met studenten van de Universiteit van Lissabon. Hoe kijken zij aan tegen hun land en tegen Europa? Welke toekomst zien zij voor zich? Van onze kant willen wij tot uitdrukking brengen hoe essentieel Portugal is binnen de Europese samenwerking. En hoeveel gedeelde belangen er zijn tussen onze beide landen. Verbindingen waarvan we de waarde misschien nog niet goed genoeg beseffen en die we beter zouden kunnen benutten.

Meneer de burgemeester, door de jaren heen blijft Uw stad de wereld fascineren. Dank U wel voor Uw gastvrijheid. Muito obrigado!