Gala Lijkkoets

Op de dag van de bijzetting wordt het stoffelijk overschot in een plechtige rouwstoet overgebracht van Den Haag naar de Nieuwe Kerk in Delft, waar de uitvaartdienst gehouden wordt en de bijzetting plaatsvindt.

Opbouw koets

Het onderstel van de Koets is afkomstig van een Coupé d'Orsay, die in 1871 aan het Koninklijk Huis geleverd is. In 1886 is het rijtuig voor Koningin Emma omgebouwd tot een gewone coupé, waarbij het onderstel gehandhaafd bleef. In 1920 liet Koningin Wilhelmina de kast van de coupé vervangen door een houten plankier waarmee het rijtuig de bestemming van lijkwagen kreeg. Voor de bijzetting van Prins Hendrik werd de koets met wit bekleed, net als later voor Koningin Wilhelmina. Voor de bijzetting van Koningin - Moeder Emma was de koets met zwart bekleed. In 1993 heeft Koningin Beatrix de koets opnieuw laten bekleden.

Opnieuw bekleed

De Galakoets zelf is nu een grijsgelakte koets met een eenzitsbok. De opbouw staat op een houten plankier. De stoffering bestaat uit een paars laken met een galon van zilverdraad. Op de hoek zijn witte pluimen bevestigd van struisvogelveren. Bovenop het dak staat de vergulde Koningskroon van de Glazen Koets.

De opnieuw beklede koets werd voor het eerst gebruikt bij de bijzetting van Prins Claus en kort daarop bij die van Koningin Juliana. De Gala Lijkkoets wordt getrokken door zes of acht paarden.

Bloemenbrik

Naast een Gala Lijkkoets rijdt in de stoet ook een bloemenbrik mee. Op en aan de bloemenbrik liggen en hangen bloemstukken en kransen. In 1995 werd een afrijbrik omgebouwd tot bloemenbrik. De brik heeft een piramide-opbouw van paars laken met galon van zilverdraad.